Extra panenský olivový olej je zdravou náhradou za oleje vyráběné ze semínek chemickou cestou. Lze jej totiž ideálně využít ve studené i teplé kuchyni. Mýtus o jeho nevhodnosti pro tepelnou úpravu můžeme jednoduše vyvrátit: k dalším pozitivním vlastnostem olivového oleje totiž patří jeho odolnost vůči vysokým teplotám. Proto použijete-li na smažení místo másla, sádla nebo běžného rostlinného oleje olivový olej, můžete si být jisti, že vydrží mnohem déle, aniž by se připálil (viz tabulka níže). Obecně platí, že smažit či tepelně upravovat pokrmy na olivovém oleji je vhodnější a zdravější, nežli na běžných tucích. Především záleží na vašich chuťových preferencích – chcete-li upravit kvalitní rybu nebo si dopřát vynikající těstoviny, volte extra panenský olej. Pokud nechcete, aby pokrm nasákl olivovou chuť a přesto byl smažen relativně zdravěji, použijte pure.
Tabulka teplotních hranic, do kterých je tuk schopen odolávat přepalování, a tím následnému vylučování zdraví škodlivých látek:
- palmový olej: | <240°c |
- arašídový olej: | <220°c |
- olivový olej: | <210°c |
- ideální teplota na smažení: | <180°c |
- sádlo: | <180°c |
- slunečnicový a sójový olej: | <170°c |
- řepkový olej: | <160°c |
- olej z vinných semínek a kukuřičný: | <160°c |
- margarín: | <150°c |
- máslo: | <110°c |