Tipy Monini

Kde nakupovat

Kvalitní extra panenský olivový olej dnes bez obtíží najdeme v regálech hypermarketů, supermarketů a v menším sortimentu i na nezávislé maloobchodní síti.

Speciální kulinářské obchody nabízejí kromě extra panenských olejů také jejich ochucené variace a výběrové, např. jednodruhové extra panenské olivové oleje s garancí původu podle vybraných oblastí pro pěstování oliv, jejichž kvalita a chuť se odráží ve vyšší ceně. Půllitr takového oleje se pak může pohybovat v ceně od 200 do 400 Kč.

Výroba extra panenského olivového oleje je velice náročná, proto nemůže patřit k nejlevnějším druhům. Pro kvalitu oleje je samozřejmě nejdůležitější kvalita použitých surovin – oliv. Na ceně se tedy podílí nejen složitější proces pěstování, sklizně a lisovaní, ale i cena vstupních surovin – oliv.

Cena olivového oleje kategorie Pure je však na regálech obchodů v podstatě téměř srovnatelná s cenou oleje extra panenského, což může být pro spoustu spotřebitelů nepochopitelné. Ač jsou kvalita a zdravotní benefity olivového oleje nesrovnatelné s extra panenským olejem, vyrovnaná cena je způsobena technologií výroby, která zvyšuje náklady právě z důvodu nutné rafinace, kterou musí pure podstoupit, aby mohl být posléze stáčen do lahví a konzumován. Tím se vlastně cenově vyrovnává s mnohem kvalitnější variantou extra panenského oleje, který však rafinaci nepodstupuje.

Čím čerstvější, tím lepší

Obecně platí, že čím je olivový olej čerstvější, tedy čím kratší doba uplynula od stáčení, tím je lepší a chutnější. V čerstvém extra panenském olivovém oleji je zachováno největší množství zdraví prospěšných látek – vitamínu E a polyfenolů – které se postupně působením světla a okolních vlivů z oleje vytrácejí.

Olivový olej se prodává v různých typech obalů. Tónované skleněné obaly lépe chrání olej před světlem. Extra panenské oleje výběrové kvality se obvykle stáčí do zatmavených lahví, aby světlo nepoškozovalo obsažené látky prospěšné zdraví – zejména přírodní antioxidanty - polyfenoly. Ty se ve větším množství vyskytují v olejích lisovaných ze speciálně vybraných, kvalitativně nejlepších odrůd oliv. Polyfenoly jsou přírodními antioxidanty, účinně působí proti stárnutí buněk v lidském organizmu a zároveň olejům dodávají příznačné pikantnější aroma.

U olejů běžně dostupných v supermarketech jsou světlé láhve zase zárukou, že uvidíte skutečnou barvu oleje. Ta by měla mít v případě extra panenského olivového oleje  přirozené zbarvení do tmavšího zeleného odstínu. Má-li olivový olej spíše nažloutlé či zlatavé zbarvení, pak se jedná s největší pravděpodobností o jiný, méně kvalitní olivový olej (Pure nebo Sansa), nebo extra panenský olej, jehož doba trvanlivosti buď vypršela, nebo byl po dobu skladování vystaven nepříznivým vlivům a jeho kvalita je narušena. Proto doporučujeme barvu vždy zkontrolovat a hlídat datum spotřeby.

Co oleji nesvědčí

Olivový olej je třeba skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Ideálním místem je uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken. Rozhodně se nedoporučuje skladovat olej v ledničce, nízká teplota pro něj není přirozená a nesvědčí mu. Při teplotě pod 7°C se olej zakalí a zhoustne. Zakalení sice nemá vliv na kvalitu oleje (po umístění do teplejšího prostředí se vrátí do původního stavu), ale nepůsobí příliš esteticky.
Špatně zabalený olej s víčkem, které netěsní, podléhá rychle zkáze a ztrácí charakteristickou chuť a aroma. Stejně jako u ostatních potravin se nevyplácí nakupovat olej neznámého původu a především bez vyznačeného data spotřeby.

Trvanlivost

Dobře skladovaný olivový olej se doporučuje spotřebovat nejpozději do 24 měsíců od data plnění. Poté začíná ztrácet aroma a hodnotné látky. U extra panenského olivového oleje platí zlaté pravidlo, že čím čerstvější je olej, tím více hodnotných a přírodních aromatických látek obsahuje. Olivový olej ochucený kořením nebo bylinkami má tendenci  po roce kysnout, takže se doporučuje jej spotřebovat v kratší době, než čistý olivový olej. Olivový olej má čtyři nepřátele: ostré sluneční světlo, vysokou teplotu, přístup kyslíku a styk s kovy.