Tato stránka používá tak zvané soubory cookies, díky kterým je pro vás používání internetových stránek pohodlnější. Zavřením tohoto banneru, kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ nebo dalším prohlížením těchto stránek dáváte svůj souhlas s používáním souborů cookies. Pokud se chcete dozvědět více, nebo pokud chcete znemožnit používání všech nebo některých souborů cookies, klikněte zde Souhlasím

Léčivé účinky olivového oleje

Extra panenský olivový olej, pokud je lisován z čerstvých nepřezrálých oliv, je znám zejména jako zdroj přírodních antioxidantů – polyfenolů. Ty mohou lidskému organizmu pomoci předcházet stárnutí a degeneraci buněk. V souvislosti s polyfenoly se také často uvádí jejich pozitivní vliv na snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a prostaty.

  • Dalším zdravotním benefitem extra panenského olivového oleje jsou vitamíny, z nichž nejvýznamnější podíl nese vitamín E. Je však nutné si uvědomit, že „éčko“ se působením vnejších vlivů (světlo, kyslik, teplo) z potravin, a tedy i z oleje, časem vytrácí. Zde proto platí pravidlo, ze čím čerstvější je olej, tim větší obsah vitamínů může našemu tělu předat.
  • Častá a pravidelná konzumace kvalitního olivového oleje může mít pozitivní vliv na ovlivnění hladiny „špatného“ cholesterolu LDL v organizmu. (LDL cholesterol může být příčinou kardiovaskulárních onemocnění a vzniku arterosklerózy.)
  • Složení olivového oleje napovídá, že dokáže mimo jiné podporovat i správný růst kostí a proto se doporučuje jej podávat dětem a těhotným ženám.
  • Zároveň obsahuje i sloučeninu oleocanthal, která podle vedoucího výzkumu z Vědecké univerzity ve Filadelfi, Paula Breslina, může tlumit součásti nervové soustavy, jež přenášejí pocit bolesti. Tím působí podobně jako ibuprofen, ovšem jeho výhodou je, že oproti ibuprofenu není návykový.
© 2010 BOLTON CZECHIA, SPOL. S R. O., PRAHA - DIČ: CZ15526381