Léčivé účinky olivového oleje

Extra panenský olivový olej, pokud je lisován z čerstvých nepřezrálých oliv, je znám zejména jako zdroj přírodních antioxidantů – polyfenolů. Ty mohou lidskému organizmu pomoci předcházet stárnutí a degeneraci buněk. V souvislosti s polyfenoly se také často uvádí jejich pozitivní vliv na snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a prostaty.

  • Dalším zdravotním benefitem extra panenského olivového oleje jsou vitamíny, z nichž nejvýznamnější podíl nese vitamín E. Je však nutné si uvědomit, že „éčko“ se působením vnejších vlivů (světlo, kyslik, teplo) z potravin, a tedy i z oleje, časem vytrácí. Zde proto platí pravidlo, ze čím čerstvější je olej, tim větší obsah vitamínů může našemu tělu předat.
  • Častá a pravidelná konzumace kvalitního olivového oleje může mít pozitivní vliv na ovlivnění hladiny „špatného“ cholesterolu LDL v organizmu. (LDL cholesterol může být příčinou kardiovaskulárních onemocnění a vzniku arterosklerózy.)
  • Složení olivového oleje napovídá, že dokáže mimo jiné podporovat i správný růst kostí a proto se doporučuje jej podávat dětem a těhotným ženám.
  • Zároveň obsahuje i sloučeninu oleocanthal, která podle vedoucího výzkumu z Vědecké univerzity ve Filadelfi, Paula Breslina, může tlumit součásti nervové soustavy, jež přenášejí pocit bolesti. Tím působí podobně jako ibuprofen, ovšem jeho výhodou je, že oproti ibuprofenu není návykový.