Tato stránka používá tak zvané soubory cookies, díky kterým je pro vás používání internetových stránek pohodlnější. Zavřením tohoto banneru, kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ nebo dalším prohlížením těchto stránek dáváte svůj souhlas s používáním souborů cookies. Pokud se chcete dozvědět více, nebo pokud chcete znemožnit používání všech nebo některých souborů cookies, klikněte zde Souhlasím

Celerový krém s Monellem

ilustrace

Ingredience

4 porce:

1/2 větší bulvy celeru
1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bio bujónu z kostky)
150 ml smetany ke šlehání
1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
4 tenké plátky slaniny
1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
Sůl a špetka muškátového oříšku
6 lžic extra panenského olivového oleje Monello

Postup

1. Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.

2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.

3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.

4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.

Tip šéfkuchaře: jestliže vám zrovna celer není po chuti, vyměňte jej za květák nebo hrášek – chuť Monella se v jejich doprovodu rozvine stejně dobře.


<< Zpět na výpis

© 2010 BOLTON CZECHIA, SPOL. S R. O., PRAHA - DIČ: CZ15526381