Tradice rodiny Monini

V Itálii, která patří mezi země s nejvyšší spotřebou extra panenského olivového oleje, je již řadu let nejprodávanějším extra panenským olivovým olejem Monini Classico. Sídlo rodinné firmy Monini se nachází ve městě Spoleto v kraji Umbria, který je sám o sobě proslulý výrobou vysoce kvalitního a chuťově lahodného oleje. Umbrie je známá jako „zelené srdce Itálie“ - v hornaté krajině se daří bujné vegetaci. A právě tamní klima je velice příznivé pro pěstování olivovníků.

Tradice výroby olivového oleje u rodiny Monini byla započata v roce 1920. Tenkrát byl zakladatel firmy, pan Monini (dědeček současného majitele), vůbec první, kdo v Itálii začal produkovat extra panenský olivový olej pro masový trh. Do té doby se ve větším měřítku prodával rafinovaný olivový olej „Pure“.

Monini již po tři generace vyrábí extra panenský olej z vybraných druhů oliv, a to zásadně jen za použití klasických mechanických metod lisování (bez zásahu chemické rafinace).

ilustrace

U Monini je od počátku existence zakódováno v rodinné tradici, že kvalita a zejména chuť stojí vždy na prvním místě. Osobní přístup a vášeň rodiny Monini, která se předává z generace na generaci, vyzdvihuje produkty Monini na špičku mezi extra panenskými oleji prodávanými v běžné maloobchodní síti.

Základem pro namíchání extra panenského olivového oleje delikátní chuti, jsou výchozí suroviny prvotřídní kvality, tedy olivy a z nich lisované „blendy“ (směsi) olivových olejů, které se správným poměrovým mixem dále mísí. Výběr těchto „blendů“ a poměr míchání určuje osobně pan Zefferino Monini tak, aby ve výsledku zaručil vždy stejnou chuť svých olejů. To znamená, že pokud ochutnáte Monini Classico letos v Čechách, tu samou chuť najdete v Monini Classico za pár let v Americe.

Majitel společnosti, pan Zefferino Monini, jeden z největších znalců olivového oleje na světě, takto osobně testuje a ochutnává veškeré vzorky olejů, které se stáčí do lahví pro koncového spotřebitele. U Monini je tento chuťový a kvalitativní test každodenní samozřejmostí a nezbytností.

V současné době se milovníci kvalitních olejů mohou seznámit s pěstováním oliv i tradičním postupem výroby v malé lisovně Frantoio del Poggiolo přímo ve Spoletu.

ilustrace