Frantoio del Poggiolo

Italské slovo “Frantoio” je název pro místo, kde se z oliv lisuje olej. Počeštíme-li tento výraz, asi nejlépe jej vystihneme spojením „lisovna olivového oleje“. “Poggiolo” pochází ze slova “poggio”, které označuje kopeček nebo vršek. Název usedlosti Monini se tedy dá volně přeložit jako “Lisovna pod kopečkem.”

Teméř čtyřicetihektarový areál Frantoio del Poggiolo tvoří lesy, olivovníkové plantáže a soustava hospodářských budov včetně lisovny olivového oleje. Další součástí tohoto střediska rodinné firmy Monini jsou také profesionální kuchyňská studia a konferenční prostory, ve kterých probíhají kurzy vaření a ochutnávky extra panenských olejů Monini. K dispozici je také rozsáhlá knihovna věnovaná olivovému oleji a pokoje pro návštěvníky. Areál byl po rozsáhlé a citlivé rekonstrukci otevřen v říjnu roku 2004.

Plantáže tvoří 5 500 vzrostlých olivovníků a 1 500 nově zasazených stromů. Starší olivovníky zcela vyhovují náročným požadavkům na biologické zemědělství a olej lisovaný z jejich plodů nese označení biologický. Odrůdy olivovníků zastoupené na plantážích Frantoio del Poggiolo splňují požadavky na označení chráněného umbrijského původu. Oleje lisované z jejich plodů se vyrábějí v limitovaných edicích a mohou být označovány certifikátem oblastního původu D.O.P. Umbria (Denomination of Protected Origin of Umbria).

Moderní technologií vybavený lis na olivy má výrobní kapacitu 20 tun oleje za 8 hodin. Následný systém dekantace (oddělení oleje od vodní složky) garantuje, kromě vynikající kvality olejů, také maximální hygieničnost výrobního procesu.

Komplex byl navržen tak, aby splňoval mnohočetné požadavky Monini, včetně těch nejdůležitějších: podmínek k experimentům v oblasti sklizně oliv, ideálního skladování oleje, stáčecích metod a také prostor pro zemědělský výzkum. S využitím nového objektu Monini zamýšlí studovat různé aspekty pěstování olivovníků tak aby se kvalita olivových olejů Monini ještě zvyšovala. „Il Frantoio del Poggiolo“ zastřešuje všechno potřebné pro výrobu olivových olejů nejvyšší kvality: olivy, lisovnu a zkušenosti experta v oboru – pana Monini a jeho spolupracovníků.

Díky areálu Il Frantoio se dále rozšiřuje kultura olivového oleje. Je centrem pro pořádání přednášek a ochutnávek olivových olejů, často vítá účastníky odborných seminářů a konferencí a je také centrem výzkumných projektů.

Další informace se dočtete zde : www.frantoiodelpoggiolo.it