Tipy od Hanky Michopulu

Naše odzkoušené recepty na těchto stránkách testuje Hana Michopulu, foodkritička a autorka knihy o vaření „Zpátky domů“. Recepty a komentáře paní Michopulu nalezete na těchto stránkách.

 

Můj tip:

hroznyNa čerstvý olivový olej z první sklizně jsem donedávna jen s láskou vzpomínala – teď si ho můžu konečně koupit i u nás, a to je opravdu skvělé! Poprvé jsem tenhle olej ochutnala před třema lety v Itálii, v jedné osterii, což je takový druh obyčejnější hospody. Přišel tehdy na stůl jako první, ještě před předkrmem, jen tak s čerstvým bílým chlebem. V té chvíli se mi flaška oleje s chlebem zazdála být trochu zbytečně neformální předkrm, ale po ochutnání jsem pochopila. Tak čerstvé, aromatické a voňavé!  Monello je výborný příklad toho, že skvělé kulinární zážitky se často vůbec neschovávají v luxusních jídlech, ale naopak v těch nejobyčejnějších, jsou-li samozřejmě té nejvyšší možné kvality... Ochutnejte Monello, tak jako mi jej tenkrát servírovali Italové: na dezertní talířek nalijte jezírko drahocenného zelenkavého oleje. Nakrájete čerstvý bílý chléb: nejlépe křupavou bagetu nebo ještě lépe ciabattu, která má  o něco hustší a mechovější střídku (veka ani rohlíky nejsou v tomto případě úplně to pravé). Vezměte sůl, posolte olej na talířku. Namáčejte si do oleje chléb a zapíjejte dobrým vínem, které máte rádi. Třeba jen tak na chuť, anebo před večeří – vaše chuťové buňky se dostanou do nálady.