Rozmarýnové brambory s vepřovou panenkou

ilustrace

Ingredience

Pro 1 osobu potřebujete:

150 g malých brambůrek
3 dcl kuřecího vývaru
1 snítku rozmarýnu
1 bobkový list, sůl, pepř
150g vepřové panenky
4 lžíce extra panenského olivového oleje Monini Delicato
1 lžíci najemno nasekané cibule
1 stvol nakrájeného řapíkatého celeru
2 hrsti čerstvého špenátu
2 lžíce smetany ke šlehání
nastrouhaný muškátový oříšek

Postup

• Malé brambůrky očistěte, i se slupkou překrojte napůl, zalijeme vývarem a spolu s rozmarýnem, bobkovým listem a solí vařte skoro doměkka. Slité brambory pokapejte lžící oleje a uchovejte v teple.
• Vepřovou panenku očistěte a vcelku opečte na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran. Poté ji přendejte do pekáčku a v troubě rozehřáté na 200˚C asi 6 minut dopékejte. Nakonec panenku osolte, opepřete a nechte 2 minuty odpočinout zabalenou v alobalu, aby se šťáva vtáhla zpět do masa. Mezitím ve výpeku z masa orestujte cibuli a celer, přidejte listy špenátu a zahřejte je. Nakonec vmíchejte smetanu, oříšek a osolte. Panenku nakrájejte na špalíčky a podávejte s bramborami a špenátem.

Tip šéfkuchaře: Tato odlehčená verze „vrabce se špenátem“ se výborně hodí jako nedělní oběd. Brambůrky uvařené ve vývaru s bylinkami získají báječnou chuť a panenka pečená vcelku si uchová více šťávy, než jednotlivé medailonky. Rozhodně zkuste trik s alobalem, výsledkem budete překvapeni!


Tento recept pro Vás připravili šéfkuchaři Pražského kulinářského institutu

logo Prakul


<< Zpět na výpis